III Hoidon kuvaus

Hoitoon on hyvä varata aikaa noin kaksi tuntia.


Hoitoon tullessasi huolehdi siitä, että olet syönyt ja juonut riittävästi. Hoito on elimistölle melko rankka, joten energiaa tulee olla riittävästi.


Pukeudu mukaviin vaatteisiin, joissa sinun on helppo olla ja liikkua.


Ennen hoidon aloitusta pyydän sinua täyttämään lomakkeen, jolle kirjoitat yhteystietosi sekä sairaudet, loukkaantumiset ja lääkitykset (eli tarkistan samalla, ettei näistä löydy hoidolle estettä), sekä aiemmat hoidot (lähinnä haetaan siis hoitoja, jotka vaikuttavat fyysiseen hyvinvointiisi). Näitä on hyvä miettiä ehkä myös etukäteen, jotta muistaisit kaiken. Pyydän myös laittamaan kipupiirrokseen (henkilön ääriviivat) merkinnät kivusta, tunnottomuudesta, puutumisesta ja lihasjännityksistä. Tämä on kartta, jonka mukaan oireiden aiheuttajaa voi lähteä etsimään ja hoitoa tekemään.


Huomioimme ennen hoidon aloitusta kehostasi sen asennon, tasapainotekijät, sekä niihin vaikuttavat lihaskireydet tai aiemmat traumat.


Ensin hoidetaan jalat lantiolle saakka ollessasi selinmakuulla hoitopöydällä. Tässä kohtaa on hyvä huomioida, että sinulla tulee olla alushousut, joissa on korkeintaan lyhyet lahkeet. Tilanteesta riippuen saatan hoitaa selinmakuulla ollessasi myös kätesi.


Selkä hoidetaan istuma-asennossa. Tällöin selkä paljastetaan aivan alhaalta ylös asti. Etupuoli pyritään pitämään peitolla suojattuna ja lämpimänä. Selkä hoidetaan kallonpohjaan ja päälaelle saakka. Istuma-asennossa voidaan vapauttaa hyvin kireyksiä myös kyljistä ja hartioista. Kädet voidaan hoitaa myös istuma-asennassa.


Hoitamisen tulee tapahtua kivuttomasti. Kalevalainen jäsenkorjaushoito on hoitajan ja asiakkaan yhteistyötä. Tärkeää mobilisaatiolla tapahtuvassa hoidossa on, että noudatetaan asiakkaan kehon omia liikeratoja. Jos liikerata on pieni, sen mukaan mennään, jos liikerata on suuri, pyritään käyttämään koko liikelaajuus hyväksi. Jokaisessa liikkeessä ja otteessa tulee asiakkaan muistaa, että mikäli kipua tuntuu, siitä tulee kertoa minulle. Silloin voin hellittää otetta kevyemmäksi, tai jos se ei riitä, kivuliaan alueen ympärillä olevat kudokset löysätään ensin, jotta nestekierto pääsee aktivoitumaan myös kipualueella.


Hoidon aikana tarjoan sinulle vettä. Sinun on tärkeää juoda riittävästi, jotta nestekiertosi pysyy hoidon jälkeenkin aktiivisena. Kesken hoidon voi myös tulla tarve käydä vessassa. Tämä onnistuu ja on suotavaakin, jotta pystyt keskittyä hoitoon rauhallisin mielin.