V Merisuolakääre

Merisuolakääre on perinteinen pehmeä hoitomuoto erilaisiin kiputiloihin, turvotukseen ja tulehdukseen. Merisuolakääreessä olevan suolaliuoksen suolapitoisuus on kehon nesteitä suurempi. Kääreen ollessa hyvässä ihokontaktissa nesteet pyrkivät tasoittamaan keskenään suolapitoisuuksiaan. Tällöin elimistossä turvotusta ja kipua aiheuttava ylimääräinen neste pyrkii vahvemman suuntaan, eli ihon kautta kääreeseen. Näin turvotus saattaa hellittää ja sitä kautta kipu vähentyä huomattavasti.


Ainekset: 1 litra huoneenlämpöistä keittämätöntä vettä, 3 rkl karkeaa (puhdistamatonta) merisuolaa


Kuumenna pieni määrä vettä kuumaksi (ei kiehuvaksi) ja sulata suola siihen. Lisää hanasta loppu vesi. Voit liuottaa suolan myös huoneenlämpöiseen veteen, jolloin liukeneminen on hitaampaa. Suolaliuos on käyttövalmista huoneenlämpöisenä. Se säilyy huoneenlämmössä käyttökelpoisena niin kauan, kuin liuosta riittää.


Kostuta esimerkiksi käsipyyhe (tai sukka, säärystin, isompi pyyhe selälle) suolaveteen ja purista ylimääräinen suolavesi pois niin, ettei nestettä valu. Aseta pyyhe hoidettavaan kohtaan iholle. Laita päälle jonkinlainen suoja vaikka kelmusta. Selkää tai hartioita hoitaessa voi sängyn/alustan suojata riittävän isolla muovilla, asettua pyyhkeen päälle hyvään ihokontaktiin ja ottaa päälle lämpimän peitteen.


Merisuolakäärettä voidaan käyttää 1-3 kertaa päivässä 45-60 minuutin ajan kerrallaan. Jatka hoitoa muutaman päivän ajan ja pidä sitten parin päivän tauko. Jatka näin niin kauan kuin on tarpeen.


Akuuteissa tilanteissa merisuolakäärettä voidaan käyttää joka tunti (20-45 min), ja välissä käyttää kylmähoitoa kipualueelle n. 10 min joka tunti. Kylmäpakkausta ei saa laittaa suoraan iholle, vaan väliin tulee laittaa ohut pyyhe tai paperi.


Ota lääkärin määräämä lääkitys loppuun. Kivun jatkuessa ota yhteyttä jäsenkorjaajaan tai neuvottele lääkärin kanssa lisätutkimuksista.